Kinetik Tipografi tekniği ilk olarak Fransız ilüzyonist ve film yapımcısı Georges Melies tarafından 1899 yılında bir reklam filminde kullanılmıştır. Bu reklam filmi genelde durağan yazılardan oluşmasına rağmen hareketli ögeler barındırdığından ilk kinetik tipografi örneği olarak kabul edilmektedir. 1959 yılına kadar da daha iyi bir örneğine rastlanılmamıştır. 60’larda kinetik tipografi ortaya çıktığı yıllara göre daha çok hareket kazanmış ve Alfred Hitchcock’un “North by Northwest” isimli filminin açılış sekansında kullanılmıştır ve Saul Bass tarafından hazırlanmıştır. Aynı teknik 1960 yılında yine Alfred Hitchcock’un “Psycho” isimli filminde kullanılmıştır. Her iki örneği de fikir oluşturması açısından size göstermek için internette aradım fakat bulamadım. İlerleyen zamanlarda bulursam eklemeyi düşünüyorum.
1960 yılından sonra Kinetik Tipografi kullanımı (özellikle de film açılış / kapanış sekanslarında) endüstriyel bir hal almıştır ve bir çok filmde kullanılmıştır. Hala da kullanılmaktadır.
1988 yılında Oliver Harrison “Amore Baciami” isimli filminde kinetik tipografinin öncü örneklerinden birini kullanmıştır. Şansımıza bu videoyu Youtube’da buldum. Aşağıda izleyebilirsiniz.
Umarım faydalı olmuştur.