Günümüzde en çok kullanılan php tabanlı içerik yönetim sistemlerinden (Content Management System ya da CMS) biri olan WordPress kullanıcı sayısı arttıkça ihtiyaçlar da aynı doğrultuda artmaktadır.
Yerli kaynak bulmanın zorluğu kullanıcıları yabancı kaynak arayışına itmektedir. Bu da beraberinde bazı sorunları getirmektedir. Mesela wordpress sitenize çok kullanışlı bir eklenti yüklediniz ya da beğendiğiniz bir temayı kullanmaya başladınız fakat bu kaynaklar ingilizce. Bu meseleyi kolayca halledebilirsiniz. Şimdi size yöntemini anlatmaya çalışacağım.
Öncelikle kullanacağınız temanın ya da eklentinin dil dosyasının olması gerekiyor yoksa bu yöntem işe yaramaz. Dil dosyasının olup olmadığını anlamanın en iyi yolu ise wordpress sitenize yükleyeceğiniz materyallerin içinde Language klasörünün olup olmadığını kontrol etmek. Diyelim ki ilgili klasörümüz mevcut ve içinde en_US.po isimli bir dosya var. O zaman Türkçeleştirme işlemine başlayabiliriz.
Çeviri işlemine başlamadan önce çeviri yapabilmemiz için bir programa ihtiyacımız var. Programımızın ismi PoEdit. Programı ŞURADAN indirebilirsiniz. Program ücretsizdir. Sadece pro sürümü ücretli ki şu an o sürümüyle işimiz yok. İndirdikten sonra programı bilgisayarımıza kuruyoruz ve aşağıdaki ekran bizi karşılıyor.
Programı açtıktan sonra sol üstte bulunan AÇ butonuna tıklıyoruz ve elimizdeki PO uzantılı dosyayı gösteriyoruz. Sonra aşağıdaki ekran gibi bir görüntü çıkıyor karşımıza.
Ekranın orta sol kısmında bulunan metinler dil dosyasının içeriğinde bulunan orjinal metinlerdir. Bunlardan her birini sırayla tıklayarak program penceresinin sol alt kısmında bulunan Çeviri: kısmına metnin Türkçe’sini yazıyoruz. Yukarıdaki her komut için bu işlemi tekrarlıyoruz.
Çeviri işimiz bittikten sonra ise sol üst köşedeki DOSYA menüsünden Farklı Kaydet seçeneği ile oluşturduğumuz dosyayı tr_TR ismiyle kaydediyoruz. Dosyayı kaydettiğimizde iki adet aynı isimde dosya kaydedildiğini göreceksiniz. Bunların uzantılarının farklı olduğunu görebilirsiniz. Her iki dosyayı da Language klasörünün içine kaydediyoruz. Eklentinizi ya da temanızı wordpress sitenize yüklediğinizde wordpress kullanıcı arayüzünü Türkçe olarak kullanıyorsanız çevirisini yaptığınız dosya devreye girecek ve eklentiniz ya da temanız Türkçe olacaktır.
Konu ile ilgili merak ettiklerinizi yorum kısmından sorabilirsiniz. Kolay Gelsin.