Temel Fotoğrafçılık Terimleri (İso, Diyafram, Enstantane)

ISO, Enstantane ve Diyafram, pozlama konusunda çözülmesi gereken en temel üçlü ayarlardır. Her biri diğerine bağlıdır, bağımlıdır ve bir birini etkiler. Bulunduğunuz ortamda en ideal kombinasyonu yakaladığınız takdirde, resimlerinizin netliği, renkleri ve kalitesi artacaktır. Tabii ki bu ayarları kendi kontrolünüz altına almak için öncelikle makinenizi M (Manuel) moda getirmeniz gerekir. Şimdi her üçü hakkında biraz bilgi verelim.

ISO nedir?

Makinenizdeki ISO değeri, sensörun ışığa olan duyarlılığıdır. Bol ışıklı ortamlarda, ISO en düşük değerlerde (50 -100 vs..) ayarlanabilir. Yeterli ışık olmadığı durumlarda ise ISO’yu yükseltmeniz gerekebilir. Fakat ISO hakkında göz önünde bulundurmanız gereken en önemli nokta: ISO yükseldikçe, fotoğraftaki ”Noise” yani ”gürültü” veya gren de artacaktır. Bu da maalesef fotoğrafın kalitesini ve netliğini düşürür. Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi:

Sony Alpha 35, Sony SAL-1680Z 16-80mm f/3.5-4.5 Carl Zeiss Lens, High ISO Sample Photo, ISO 25600

ISO neden yükseltilir?

Madem fotoğrafın kalitesini düşürür, o zaman neden ISO yükseltilir diye sorguluyor olabilirsiniz. Maalesef bazı durumlarda, fotoğraf çekimi için ışık kalitesi çok da iyi olmayabilir ve bilhassa hareketli kişileri çekiyorsanız, fotoğraflarınız bulanık ve kalitesi düşük çıkar. Bu durumda ISO’yu muhakkak yükseltmeniz gerekir böylece enstantane değerini de arttırıp, hareketli çekimlerin bulanık ve titrek çıkmasını önleyebilirsiniz.

Peki, Enstantane nedir?

Enstantane değeri ise sensörün ne kadar açık kalıp, ışığı algılayacağı süredir ve saniye değerinde ölçülür. Mesela 1/8 saniye, 1/60s, 1/250s, 1/2000 s gibi yavaş pozlama süresinden, hızlı süreye doğru artan değerlerdir ve farklı çekim ortamlarına uygun olarak değiştirilebilir. Örnek olarak, hızlı tenis oyuncularını çekmek için 1/2000s gibi bir enstantane değeri uygundur. Parkta oynayan çocuk fotoğrafları için 1/250s, uyuyan bebek fotoğrafları için 1/125s ile 1/60s arası uygun olabilir. Fotoğraf makinesini elde tuttuğumuz takdirde, ister istemez titreme olacaktır. Bu yüzden, en düşük 1/60s değerinde bir enstantane kullanılmalıdır. Bundan daha küçük değerler için Tripod önerilir, böylece titremeyi önleyerek net resimler elde edebilirsiniz.

Diyafram nedir?

Ve nihayet üçüncü önemli değer Diyafram, resim çekildiği an objektifteki açıklıktır ve netliği ayarlamakta, alan derinliği katmakta kullanılır. Bana sorarsanız bu üçlü arasında en keyif alarak kullandığım değer, diyaframdır. Diyafram sayesinde, resimlere bir farklılık katabilir, yaratıcılığınızı sergileyebilirsiniz. Diyafram değerleriniz ne kadar küçük olursa, o kadar açık ve alan derinliği o kadarda sığ olur. Portre çekimlerinde bu en ideal görüntü sağlar. Tabii manzara fotoğraflarında arka fonun da net olması gerektiğinden dolayı, diyaframın en kapalı diyafram, yani en yüksek f değerinde olması gerekir.

Açık diyaframdam kapalı diyaframa doğru yükselen değerler şöyledir:

f/1, f/1.4, f/2, f/2.8, f/4, f/5.6, f/8, f/11, f/16, f/22, f/32

Mesela arka fonu flu yapmak istediğinizde en açık diyaframı (yani en düşük rakamlı f değeri) ayarlamanız gerekir; f/1.2, f/1.4, f/1.8 gibi.

 

Aşağıdaki fotoğrafta iso, diyafram ve enstantane arasındaki ilişkiyi ve fotoğrafa nasıl yansıdığını daha iyi görebilirsiniz.

iso, enstantane, diyafram

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir