SİNEMATOGRAFİ NEDİR?

(Yunanca : kine (hareket) ve graphos (yazı)), Sinema filmi için görüntü kaydederken ışıklandırma , kamera ve hareket seçeneklerini kullanma sanatıdır. Sinematografi film yapımının en etkili bölümlerinden biridir ve izleyiciye yaşatılmak istenen deneyimin başlıca sorumlusudur. Genelde kullanılan donanımın sinematografiyi etkilediği düşünülür fakat bundan ziyade asıl mesele o donanımların nasıl kullanıldığıdır. Bu sebeple yakın zaman önce kaybettiğimiz fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in de dediği gibi kullanılan donanım önemli olsaydı en pahalı daktiloya sahip olan kişinin en iyi romanı yazması gerekirdi. Sinematografi ile ilgilenecek kişilerin bilmesi gereken en önemli şey: Kamera hareketlerini anlamak ve verilmek istenen etkiye göre sahnelerde kullanmak, kamerayı doğru yere yerleştirmek, kompozisyonu düzenlemek, netliği belirlemek ve en en önemli konu ise ışıklandırmaya karar vermektir. Zira sahnedeki ışıklandırma bütün atmosferi baştan aşağı etkiler. Işıklandırma konusuna başka bir yazımızda değiniriz.

Görüntü Yönetmeni ve Sinematografi

Filmde sinematografinin başlıca sorumlusu Görüntü yönetmenidir ve sahnelerde kullanılan tüm görsel ögelerden de sorumludur. Görüntü yönetmeni kompozisyon, ışıklandırma ve kamera hareketleri gibi sahnede görünen her elementle ilgili seçimler yapmak zorundadır ve de bu seçimleri izleyiciyi en çok etkileyecek şekilde yapmakla yükümlüdür. Görüntü yönetmeni renkten, net alan derinliğine (yani sahnenin hangi kısımlarının net hangi kısımlarının bulanık olacağına), ne kadar zoom yapılacağından sahnedeki objelerin ve oyuncuların yerlerine kadar tek tek belirlemeli ve çekimleri de bu doğrultuda yapmalı ya da yaptırmalıdır. Filmde kullanılacak lens tercihleri de görüntü yönetmenleri tarafından belirlenir bu sebeplerle görüntü yönetmenleri yönetmenlerin sürekli yanlarındadır ve bu ikisi oldukça yakın olmak zorundadır.

Sinematografi konusunu daha iyi anlamak için alt elementlerine göz atmamız gerekir ki bunlar: kompozisyon kuralları, temel çekim teknikleri, kamera açıları, düzenleme teknikleri, kamera hareketleri, lensler ve görüntüye etkileri, alan derinliği ve özel efektler. Her bir konuyu tek tek diğer yazılarımızda irdeleyerek birlikte tekrar anlamaya çalışalım. Şimdilik bu kadar, sonraki yazımızda görüşmek üzere.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir