Cep Telefonuyla Daha İyi Fotoğraf Çekmenin Altın Kuralları

Cep Telefonu Fotoğrafçılığı Püf Noktaları

Neden Cep Telefonuyla Fotoğraf Çekmeniz Gerekiyor?

Şayet fotoğraf makinesini ve ekipmanlarını sürekli yanında taşıyan ve her ortamda iyi kareler gördüğünde makinesini çantasından çıkartan biri değilseniz ihtiyaçlarınızı karşılayacak en iyi alternatif cep telefonunuzdur. Günümüzde piyasada bulunan bir çok cep telefonu fotoğraf çekmeyi seven herhangi birinin ihtiyaçlarına cevap verebilecek kapasiteye sahiptir. Hatta bilindik markaların amiral gemileri sayılabilecek modellerin çoğunda profesyonel fotoğraf modları bulunmaktadır ve bu modeller bir çok DSLR makineyle yarışabilecek seviyededir. Buna daha sonra değiniriz, şimdilik sırayla gidelim. Toparlamak gerekirse, küçük boyutları, her an yanımızda bulunmaları ve sensör kaliteleriyle akıllı telefonlarımız fotoğraf çekme konusunda da bizlerin en büyük yardımcısıdır.

Cep telefonuyla fotoğraf çekmenin bir diğer avantajı da çektiğiniz fotoğrafları direk akıllı telefonunuz üzerinden herhangi bir uygulama aracılığıyla (Bu konudaki en iyi programlardan biri Snapseed’dir.) düzenleyerek Instagram, Flickr gibi sosyal fotoğraf paylaşım platformlarında yayınlayabilmektir. Bu gibi platformlarda yayınlanan diğer kullanıcıların fotoğraflarını da inceleyebilirsiniz.

Unutulmaması Gerekenler

Şu an piayasada bulunan cep telefonlarıyla her ne kadr DSLR ya da Aynasız Kameralara yakın görüntüler elde edebiliyor olsak da kullandığımız cihazın cep telefonu olduğunu unutmamalıyız. Bu cihazların birincil üretim amaçları fotoğraf çekmek değil. Dolayısıyla İyi bir cep telefonu bile olsa çektiğiniz fotoğraflar üretim amacı fotoğraf çekmek olan bir cihazla yanyana kıyaslamak ya da tamamen aynı kulvarda gibi değerlendirmek pek de doğru olmaz.

Şimdi Gelelim Püf Noktalarımıza

cep_fotocusu_

1 – Cep Telefonunuzun Kamera Özelliklerini Tanıyın

Cebinizde duran telefonla konuşmak, haber okumak, mesajlaşmak için kullandığını küçük cihazı (gerçi şimdilerde pek küçük oldukları söylenemez) çıkartın ve çevrenizde gördüğünüz objeleri fotoğraflamaya başlayın. Telefonunuzun kamera ayarları el verdiği ölçüde manuel ayarlamalar yapmaya çaışın. Normalde çekmediğiniz nesneleri çekin, kullanmadığınız kadrajları kullanın. En iyi fotoğrafı çekebilmek için en kötüsünü çekebilmiş olmanız gerekir. Fotoğraf çektikçe daha iyi görseller elde ettiğinizi göreceksiniz.

2 – Objenize Yaklaşın

Objenizi geniş açıda biraz da mesafeli durarak çekerseniz fotoğrafınızda istediğiniz etkiyi yaratmak bir kenara koca fotoğrafta küçücük ne idüğü belirsiz nesnelerle karşılaşmanız muhtemel. Bu sebeple en iyisi çekmek istediğiniz objeye yaklaşarak kadrajınızı genel fotoğrafçılık kuralları çerçevesinde oluşturmaktır.

resim_duzenleme

3 – Telefonu Dik Tutmayın

Fotoğraf çekerken cep telefonunu dik tutmak bazı durumlarda (bazı durumlarda kısmının altını çiziyorum) iyi sonuçlar doğurabilir. Oluşturduğumuz kompozisyona göre değişir bu durum. Fakaaat şayet telefonunuzla video çekiyorsanız lütfen ama lütfen telefonunuzu yan çevirdikten sonra kayda başlayın. Etrafımda o kadar çok kişi bana dik çektiği görüntyü getirip düzeltip düzeltemeyeceğimizi soruyor ki inanamazsınız. Cevap net, düzelmez. Bu sebeple telefonunuzu özellikle video çekerken yan çevirin. Telefonu muz tutar gibi tutmanın alemi yok.

4 – Temel Kompozisyon Kurallarını Öğrenin

Tamam belki cep telefonuyla fotoğraf çeken herkes fotoğrafçı değil ve hatta fotoğraflarını kimseyle paylaşmadan kişsel arşivleri için saklıyorlar, olabilir ama inanın kompozisyon kurallarına uyarak çektiğiniz fotoğraflar diğerlerine göre çok daha hoş, daha profesyonel hatta daha etkileyici olacaktır. Arşivde saklayıp arada bir göz atsanız da bu fotoğrafların daha iyi olmasını istemez misiniz?

ucler_kurali

5 – Üçte Bir Kuralını Hatırlayın

Cep telefonuyla fotoğraf çeken ve bu konuda teknik bilgiye sahip olmayan hemen hemen herkes çekeceği fotoğrafta objeyi tam merkeze oturtur ve fotoğrafı öyle çeker. Şayet üçte bir kuralına uyarak objenizi bu noktalardan birine yerleştirirseniz çekeceğiniz fotoğraflarda inanılmaz sonuçlar alabilirsiniz. Diğer kompozisyon kurallarına riayet etmeseniz de bu kuralı es geçmemenizi şiddetle tavsiye ediyorum.

6 – Işığı Doğru Kullanın

Fotoğraflarda doğal ışık kullanımı genelde oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Ne var ki fotoğraf çekeceğimiz her ortam ışık açısından istediğimiz yeterliliğe sahip olmayabilir. Bu gibi durumlarda flaş kulanmak en son çareniz olmalı. Zira telefonlarımızın flaşları genelde (çoğu zaman) fotoğrafı dha kötü hale getirmekten başka bir işe yaramaz. Bunun yerine fotoğraf çektiğiniz ortamdaki doğal aydınlatmaları kullanmayı denemelisiniz. Belki pencereden gelen ışık, duvar lambasından yansıyan ışık ya da yapay bir yansıtıcıyla objenizi aydınlatmayı denemelisiniz. Makinenin flaşından daha iyi sonuçlar elde ettiğinizi göreceksiniz.

7 – İnsanları Fotoğraflamayı Unutmayın

Manzara, doğa, hayvanlar, mimari bunlar fotoğraf için iyi konular olabilir ve hatta iyi fotoğraflar çekilebilir ama hiç biri fotoğraftaki bir insanın anlattığı şeyleri vermez bize. İnsan fotoğraflarının her daim bize anlattığı bir şeyler vardır. Daha kişisel, daha hatırlanabilir, daha şiirsel sonuçlar verir insanların fotoğraflarını çekmek. Bu maddeyi de es geçmemenizi öneririm.

8 – Mümkünse Manuel

Eğer cep telefonunuz manuel çekim modlarını destekliyorsa bu modu kullanmaktan kaçınmamalısınız. Diyafram, enstantane, iso, beyaz ayarı.. Bunları ortam koşullarına ve çekeceğiniz objeye göre siz belirlerseniz hareket alanınız daha geniş olacağından daha kişisel, daha etkileyici fotoğraflar çekersiniz. Telefonunuzda manuel çekim modu bulunmuyorsa bu işleri yapan bir uygulama arayabilirsiniz. Hem android hem de ios cephesinin bakkallarında bu konuda çokça uygulama mevcut.

9 – Lensinizi Temiz Tutun

Cep telefonları sürekli ya cebimizde ya da çantamızda bulunduğundan kamera lensleri çok çabuk kirlenmektedir. Buraya kadar ki tüm maddeleri doğru yapsanız bile 9. Madde eksikse yani lensiniz kirliyse çektiğiniz fotoğraflar sizi tatmin etmeyebilir. Bu sebeple ya fotoğraf ya da video çekmeden önce lensinizi temizleyin ya da cep telefonu lensinizi koruyacak kılıflar kullanın.

filtreler_cepci

10 – Fotoğraf Düzenleme Uygulamaları Kullanın

Cep telefonuyla fotoğraf çeken bir çok kişi fotoğraflarını sosyal mecralarda yayınlamadan önce üzerine bir ton filtre uygulamakta ve bu davranışları fotoğrafçılar cephesinde hiç hoş karşılanmamaktadır.  🙂

Şaka bi yana çok abartmamak kaydıyla elbette fotoğraflarınızı düzenlemeli ve hatta çektiğiniz fotoğrafın türüne göre filtre uygulamalısınız. Renk düzenlemesi yaratmak istediğiniz etkide en az kompozisyonunuz kadar önemlidir. (Retrica kullanmayın 🙂 )

fotograf_detaylari

11 – En Kötü ve En İyi Fotoğraflarınızın Değerlerine Bakın

Herhangi bir konuda insanın kendini geliştirmesinin en iyi yolu o konuda yaptığı hatalardır. Çektiğiniz fotoğrafların ne kadar kötü olduğu asla sizi yıldırmamalı. Aksine sizi daha iyisiniz yapmaya sevk etmeli. Çektikten sonra beğenmediğiniz fotoğrafların değerlerine mutlaka bakın. Hangi diyaframda çekmişsiniz. Enstantaneniz kaç, hangi iso değerlerinde hangi beyaz ayarında çekmişsiniz, kadrajınız nasıl olmuş. Aynı işlemi çektikten sonra beğendiğiniz fotoğraflara da yapın. Kısa zamanda nasıl daha iyi fotoğraflar çektiğinize inanamayacaksınız.

sosyal_fotograf_medya

Aşağıdaki Bilgiler de Ekstralarımız..

Fotoğrafçı Gözüyle Cep Telefonu Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken Faktörler

Resim Kalitesi

Fotoğrafınız cep telefonunuzla çektikten sonra bilgisayarda nasıl görünüyor? İrdelemeniz gereken değerler Keskinlik, Kontrast, Satürasyon ve Renk (Beyaz Ayarı) Fotoğraf örnekleri ile karşılaştırma yapan siteler göz önünde bulundurulmalıdır.

Megapiksel

Şayet çektiğiniz fotoğrafları basmayı ya da büyük boyutlarda sosyal paylaşım mecralarında paylaşmak istiyorsanız bu konudaki genel kural yüksek çözünürlük daha iyi bir seçim olduğu yönündedir.

Ekran

Keskinlik, kontrast, çözünürlük, resim kalitesi gibi etkenleri göz önünde bulundurdunuz diyelim ki fakat bunları seçerken en önemlisi bu değerleri telefon ekranında nasıl gördüğünüzdür. Telefonunuzun ekranına baktığınızda çektiğiniz fotoğrafların gerçek değerlerini görebiliyorsanız bu ekran sizin için doğru bir tercihtir.

Görüntü Sabitleme

Son zamanlarda piyasaya çıkan bir çok telefon görüntü sabitleme (image stabilization) özelliği ile birlikte geliyor (bu özellik hareketli çekimler yaparken bulanıklığı ve sarsıntıyı minimuma indirmektedir) ki bu özellik bilhassa düşük ışıklı ortamlarda yaptığınız çekimlerde çok büyük bir fark yaratarak çektiğiniz fotoğrafların ya da videoların kalitesini etkileyen en önemli faktörlerden biri olarak listemizde yerini alıyor.

Video Kalitesi

Neredeyse şu an piyasada bulunan bir çok model HD Video (1080P) çekme kapasitesine sahip olarak geliyor. Fakat bazıları saniyede çektiği kare sayısı bakımından daha yüksek değerlere ulaşabiliyor. Bu da ağır çekim videolarda işinizi oldukça kolaylaştırcak faktörlerden biri. Hatta günümüzde bir kaç cep telefonu 4K (4096*21603840*2160) çözünürlükte videolar çekebilmekte.

Popüllerlik

Genel kural cep telefonu seçerken en çok satılan modeller arasında tercih yapmaktır. Hem aksesuar hem de uygulama vs gibi konularda sorun yaşamayacağınız öngörülür.

Kayıt Alanı

Eğer çok fazla fotoğraf çekmeyi ve bu fotoğrafları cep telefonunuzda muhafaza etmeyi planlıyorsanız seçeceğiniz modelin ya yüksek kapasiteli bir hafızası olmalı ya da harici kart desteği bulunmalı. Gerçi günümüzde ücretsiz kullanabileceğiniz bir çok Cloud alternatifi bulunduğu için bu tür bir çözüm de düşünebilirsiniz.

Pil Süresi

Cep telefonunuzdaki pil süresini etkileyen bir çok faktör vardır. (Mesela telefonunuzu ne kadr kullandığınız, arka planda çalışan uygulamaların ne kadar pil tükettiği vs gibi) Cep telefonunuzla fotoğraf ya da video çekerken pilinizin daha çabuk tükeneceğini göz önünde bulundurarak seçim yapmanız sizin faydanıza olacaktır.

Umarım bu bilgiler faydalı olur. Soru, görüş ve önerilerinizi yorum kısmından bizlere iletebilirsiniz..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir